Τίτλος διαγωνισμού: «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ - Προστατεύουμε τον πλανήτη και το μέλλον μας»
Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων αλλά και του ευρύτερου κοινού για την ανάδειξη – μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας – της σημαντικής συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του πλανήτη μας.
Η διαδικασία του διαγωνισμού
Βασικό μέλημα ήταν η όλη διαδικασία να είναι απλή, κατανοητή, διαφανής και να υλοποιηθεί με προγραμματισμό, διασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων και την αξιοπιστία του Διαγωνισμού.
Στο πρακτικό κομμάτι, κατασκευάστηκαν ειδικά ξύλινα τραπέζια και ξύλινες καρέκλες, όλα οικολογικά και ανακυκλώσιμα, τα οποία τοποθετήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του κτιρίου 10.
Κάθε τραπέζι διέθετε αντισηπτικό για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Επελέγησαν αρχικά τα υλικά, το ειδικό χαρτί στο οποίο εκτυπώθηκαν τα σήματα των εμπλε- κομένων φορέων – Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-, καθώς και τα χρώματα – oil pastel, σε έντονες αποχρώσεις, κατάλληλα για απλή χρήση.
Σε όλους τους συμμετέχοντες διατέθηκαν τα ίδια υλικά με στόχο να υπάρχει η ίδια κοινή βάση. Το κάθε έργο υλοποιούνταν σε πραγματικό χρόνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή που οι συμμετέχοντες επισκέπτονταν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Οι όροι του διαγωνισμού διατυπώθηκαν με σαφήνεια κατόπιν στενής συνεργασίας με συναδέλφους-νομικούς της ΡΑΕ αλλά και κατόπιν στενής συνεργασίας με την Κοσμητεία της Σχο- λής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Οι γονείς των ανήλικων μαθητών κλήθηκαν να υπογράψουν ειδικό έντυπο που περιέγραφε τους όρους του Διαγωνισμού δίνοντας τη συναίνεσή τους για την παραχώρηση του έργου του παιδιού τους στη ΡΑΕ. Το ίδιο ειδικό έντυπο υπέγραφαν και οι φοιτητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό.
Στη Γραμματειακή Υποστήριξη του Διαγωνισμού Ζωγραφικής εργάστηκαν εθελοντικά η εικαστικός κα Ραφαηλία Φιλιππάκη – που είχε την επιμέλεια των υλικών και της διαδικασίας της ζωγραφικής- και η κα Σοφία Προβελεγγίου – που ήταν υπεύθυνη για την παραλαβή των έργων και την αρχειοθέτηση των Δηλώσεων Συμμετοχής, τις οποίες ευχαριστούμε για τη συνεισφορά τους.
Οι όροι του διαγωνισμού
1. Θέμα του Διαγωνισμού ήταν «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Πράσινες Πόλεις – Προστατεύουμε τον πλανήτη και το μέλλον μας».
2. Ο διαγωνισμός διεξήχθη κατά τη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ:
- Σάββατο-Κυριακή (10-11/09/2022 & 17-18/09/2022): 10:00-22:00
- Καθημερινές (12-16/09/2022): 16:00-22:00
3. Χώρος: Κτίριο 10 / εξωτερικός χώρος, ειδικά διαμορφωμένος εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, με πλήρη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
4. Προβλέπονταν τρεις κατηγορίες διαγωνιζόμενων:
- 1η κατηγορία: παιδιά έως 12 ετών (Δημοτικό),
- 2η κατηγορία: έφηβοι 13-18 ετών (Γυμνάσιο-Λύκειο) και
- 3η κατηγορία: φοιτητές (άνω των 18 ετών)
5. Στους διαγωνιζόμενους δόθηκαν δωρεάν τα εξής υλικά: ειδικό χαρτί ζωγραφικής και χρώματα (oil pastel). Οι διαγωνιζόμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να μεταχειρισθούν άλλα υλικά.
7. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούσαν να υποβάλουν μόνο ένα (1) έργο.
8. Η επιτροπή αξιολόγησης απαρτίζονταν από τους:
- Δημήτριο Παπαντώνη, Μέλος της Ολομέλειας ΡΑΕ, τ. Αντιπρύτανη ΕΜΠ.
- Στέλλα Λάββα, Κοσμητόρισσα Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ,
- Γιώργο Τσακίρη, Καθηγητή Ζωγραφικής ΑΠΘ
- Λάμπρο Ψυρράκη, Καθηγητή Ζωγραφικής/Διευθυντή του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής ΑΠΘ
- Άρη Κατσιλάκη, Επίκουρο Καθηγητή Γλυπτικής/Διευθυντή του Εργαστηρίου Γλυπτικής ΑΠΘ
9. Το καλύτερο έργο κάθε κατηγορίας βραβεύτηκε σε ειδική τελετή με βραβείο έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα στοιχεία των βραβευθέντων καλλιτεχνών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (https://www.rae.gr) υπό τη Θεματική «Νέα – Ανακοινώσεις».
10. Τα έργα των διαγωνιζόμενων παρέμειναν στην κατοχή της ΡΑΕ, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει η Αρχή για την προώθηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος, σε εκπλήρωση της αποστολής της. Η αξιοποίηση τηρεί την υποχρέωση προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Τα αποτελέσματα
Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και η Αρχή παρέλαβε συνολικά 643 έργα. Έχει ενδιαφέρον να αποτυπωθούν ορισμένα συμπεράσματα από τη συμμετοχή των νέων:
- εντυπωσιακή συμμετοχή στην 1η κατηγορία (μαθητές έως 12 ετών) με 494 έργα, έναντι 86 στη 2η κατηγορία και 63 στην 3η
- συμμετείχαν πολλοί νέοι από πολλές πόλεις της Ελλάδας, που δείχνει ακριβώς ότι είναι πολλοί οι επισκέπτες και εκτός της Θεσσαλονίκης
- Συμμετείχαν νέες και νέοι από Θεσσαλονίκη, Ευκαρπία, Εύοσμο, Καλαμαριά, Σταυρού- πολη, Θέρμη, Ωραιόκαστρο, Πυλαία, Πρέβεζα, Πτολεμαίδα, Βέροια, Νάουσα, Καρδίτσα, Φλώρινα, Καστοριά, Κατερίνη, Δράμα, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, Λαγκαδάς, Καβάλα, Λέσβος, Αργυρούπολη, Ημαθία-Μακροχώρι, Ημαθία-Αλεξάνδρεια, Ημα- θία-Παλαιοχώρι, Πολύγυρος Γιανιτσά, Πέλλα, Ουρανούπολη, Κιλκίς, Κοζάνη, Νεάπολη, Γρεβενά, Ασπροβάλτα, Λάρισα, ΠΑΜΑΚ, Ιωάννινα, Αρτα
- η πλειονότητα των μαθητών προερχόταν από δημόσια σχολεία. Ωστόσο υπήρξε και συμμετοχή μαθητών από ιδιωτικά
- στην κατηγορία των φοιτητών κυριάρχησε η συμμετοχή νέων από σχολές εκτός της Σχολής Καλών Τεχνών αναδεικνύοντας την αγάπη τους για την τέχνη ανεξάρτητα από την πανεπιστημιακή τους κατεύθυνση. Συμμετείχαν φοιτητές από το ΑΠΘ των Σχολών Νηπιαγωγών, Αγγλική Φιλολογία, Γεωπονίας, Παιδαγωγικό, Βρεφονηπιοκόμων, Ψυχολογίας, Βιολογίας, Πληροφορικής, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Εικαστικών Τεχνών, Χημεία, Γεωπονίας, αλλά και από άλλα Πα- νεπιστήμια: Παν. Πελοποννήσου, Κομοτηνής, ΠΑΜΑΚ, ΔΠΘ Ξάνθης, Πάντειο, Θεσσαλί- ας, Γεωλογίας ΕΚΠΑ, ΤΕΦΑΑ Σερρών
- Τα βραβεία και των τριών κατηγοριών απέσπασαν δύο μαθήτριες και μία φοιτήτρια
Η όλη εμπειρία έδειξε ότι η νέα γενιά «έχει τα πινέλα, έχει τα χρώματα, ζωγραφίζει τον παράδεισο και μπαίνει μέσα» όπως έλεγε και ο Νίκος Καζαντζάκης.